In een interview met nieuwssite InfoQ laat Moonlight-programmeur Miguel de Icaza weten dat het open source project Mono is gestopt met de ontwikkeling van de Silverlight-variant. Volgens de programmeur wordt de Silverlight door Microsoft zodanig beperkt dat desktop-ontwikkeling met het platform zinloos is.

Te veel beperkingen

“We geloven niet meer dat Silverlight een geschikt platform is voor 'write-once-run-everywhere'. Er zijn gewoon te veel beperkingen om de software nog bruikbaar te maken", zegt De Icaza tegen nieuwssite InfoQ. “En Microsoft werpt zoveel kunstmatige grenzen op dat het zinloos is om in Silverlight te programmeren voor desktops."

Geen flash-killer

Silverlight werd oorspronkelijk gelanceerd als flash-killer waarmee ontwikkelaars multimediapagina's konden bouwen. Maar de verwachte interesse voor het platform bleef uit. “Silverlight wordt niet veel gebruikt op internet en is niet de must-have technologie geworden die ik verwachtte dat het zou worden", licht De Icaza toe.

Hij denkt dat de oplossing voor het multiplatformdilemma ligt in het splitsen van code. "Ontwikkelaars gebruiken dan een kerndeel van hun applicaties op alle platforms en schrijven een nieuwe gebruikersinterface voor elk platform waar ze zich op richten."

Microsoft kiest HTML5

HTML5 wordt veel breder omarmd, niet in de laatste plaats door Microsoft zelf. Clouddienst SkyDrive draait op HTML5 om een snellere en makkelijkere navigatie in de opslagdienst mogelijk te maken.

Manager Bob Muglia van Microsoft vertelde al in 2010 aan technologiesite ZDNet dat Silverlight niet de cross-platformsoftware is geworden die het bedrijf oorspronkelijk voor ogen had. “HTML is de enige echte cross-platform oplossing voor alles, inclusief iOS", aldus Muglia.