De volgende versie van de Linux-kernel (versie 2.6.20) zal zijn uitgerust met een – onder de GNU Public License vallende – virtualisatiemodule en gebruikerscomponent van het Israëlische Qumranet.

Het virtualisatiesysteem van Qumranet, dat 'kernel-based virtual machine' (kvm) wordt genoemd, werd in oktober al geïntroduceerd, maar heeft sindsdien een snelle ontwikkeling doorgemaakt.

Kvm functioneert, in tegenstelling tot Xen, niet als externe hypervisor, maar is écht onderdeel van Linux. Het systeem, dat gebruikmaakt van het reeds in Linux draaiende taak- en geheugenbeheer, herkent elke virtuele machine als een proces.

Er is ook een keerzijde: kvm kan gevirtualiseerde besturingssystemen niet zo snel laten draaien als ongevirtualiseerde besturingssystemen (para-virtualisatie).

Bovendien bevindt de ontwikkeling zich nog in een vroeg stadium, geven de ontwikkelaars achter kvm toe. Zo zijn er nog problemen met de 64-bit versie van Windows en de prestaties van virtuele desktops. Ook is het nog niet mogelijk om 'on the fly' te migreren. Bron: Techworld