Dat maakte Linus Torvalds officieel bekend met een bericht op de mailinglijst van het project. De kernel heeft ondertussen al negen release candidates gezien, en meerdere recente Linuxbuilds maken al gebruik (Mandriva 2009) of gaan gebruik maken (Ubuntu 8.10 en OpenSUSE 11.1) van de nieuwe OS-motor.

Nieuw in Linux Kernel 2.6.27 is het UBIFS-bestandssysteem, welke door onder meer Nokia is ontwikkeld om te werken met 'pure' flash-storage. Het bestandssysteem werkt niet met block-based opslag, maar ook niet met SSD-apparaten die blocks emuleren. Alleen MTD-apparaten kunnen gebruik maken van UBIFS, dat als belangrijkste voordeel heeft ten opzichte van JFFS2 dat het geen limiet heeft op de grootte van het storagemedium. De huidige versie van JFFS2 kan 1 GB aan.

Verder zijn er verbeteringen doorgevoerd aan de I/O (sneller en beter schaalbaar) met een lockless page-cache, ext4 ondersteunt nu vertraagde toewijzing van cache naar schijf, en is het aantal drivers uitgebreid. Toegevoegd is ook ondersteuning voor block layer data integrity en multiequeue networking.

Een volledige lijst met verbeteringen en veranderingen staat hier. Bron: Techworld