ZFS, het bestandssysteem dat het voormalige Sun voor (Open)Solaris ontwikkelde, is tot nu toe nooit native naar Linux geport, omdat de licentie CDDL van de ZFS-code niet compatibel is met de GPL van de Linux-kernel. Daardoor kan ZFS-onderstening nooit in de mainline kernel komen. Een onafhankelijke herimplementatie van ZFS onder de GPL-licentie is ook quasi onmogelijk vanwege allerlei patenten op de ZFS-technologie.

Linux-gebruikers konden al wel even ZFS draaien als userspace module via FUSE, maar aangezien het bestandssysteem dan niet als een kernelmodule draait, zijn de prestaties wat minder.

Aanmaken en gebruiken

Enkele maanden geleden publiceerden ontwikkelaars van het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) een eerste stap naar een Linux-port van ZFS. Dit was werk in opdracht van de Amerikaanse overheid, en de mogelijkheden waren beperkt tot het aanmaken van storage volumes. Het Indiase bedrijf Knowledge Quest Infotech heeft nu bovenop deze code de functionaliteit geïmplementeerd om bestandssystemen aan te maken en te gebruiken. Dit vervolledigt de port van ZFS naar Linux. Een overzicht van de features is te vinden op de website. Een belangrijke beperking is dat je ZFS niet kunt gebruiken als root-bestandssysteem.

Bèta

KQ Infotechs ZFS-port is voorlopig in bètafase en er zijn nog enkele problemen. De bètaversie implementeert ZFS versie 18 en ondersteunt 64-bit Fedora 12, Red Hat Enterprise Linux 6 bèta 2 en Ubuntu 10.04. De stabiele versie, die ZFS versie 26 implementeert en ook Fedora 11, Red Hat Enterprise Linux 5 en SUSE Linux Enterprise 11 zal ondersteunen, wordt verwacht op 15 december. De broncode van KQ Infotechs ZFS-port is te downloaden op Github.

Oracle en NetApp

Oracle, dat de eigenaar is van heel wat patenten op ZFS-technologie, heeft nog niet gereageerd op de ZFS-port naar Linux, maar daar worden geen problemen van verwacht: de licentie CDDL geeft gebruikers, distributeurs en verkopers van ZFS een royalty-free licentie voor de patenten van Sun/Oracle die op ZFS van toepassing zijn.

Storageleverancier NetApp heeft in het verleden Sun aangeklaagd omdat ZFS inbreuk zou plegen op zijn patenten, maar onlangs hebben Oracle en NetApp het op een akkoordje gegooid. NetApp heeft enkele maanden geleden ook gedreigd met een rechtszaak tegen ZFS-gebruiker Coraid (CDDL beschermt niet tegen inbreuken op patenten van derden), maar het risico voor KQ Infotech lijkt vrij klein, gezien ook FreeBSD al enkele jaren een ZFS-port heeft waar NetApp nog niet tegen heeft opgetreden. Bron: Techworld