Mandriva heeft, zo blijkt nu, zijn aandeelhouders vorige maand gevraagd om een extra kapitaalinjectie. Het bedrijf zit al langer in de financiële problemen, maar het water staat de Fransen nu toch echt aan de lippen. Op 5 december kwamen de aandeelhouders bij elkaar, maar geen van de voorstellen van de directie van Mandriva om meer geld bij elkaar te krijgen werd door alle aandeelhouders geaccepteerd.

Aandeelhouder ligt dwars

Naar het schijnt ligt een van de grootste aandeelhouders, LinLux geheten, dwars, aldus Webwerld's zustersite PC World. LinLux heeft 42 procent van de aandelen in handen. Een andere aandeelhouder, Townarea Trading & Investments, zou wel 4 miljoen euro willen neerleggen.

Maar dat wordt door LinLux geblokkeerd. Daarop besloot ceo Dominic Loucougain een brief aan de aandeelhouders te sturen, waarin hij schrijft: “Zonder een blijvende investeringsoplossing voor 16 januari zal ik faillissement moeten aanvragen."

Gestart als Mandrake

Mandriva kwam in 1998 op de markt als Mandrake Linux en werd geleverd door MandrakeSoft. Dat kwam jaren geleden al in de financiële problemen en moest wettelijke bescherming zoeken voor zijn schuldeisers. Mandrakesoft kocht in 2005 een Braziliaans bedrijf en besloot tot naamsverandering naar Mandriva. Mandriva kwam in mei 2010 al in zwaar weer en bood zich toen te koop aan. De huidige aandeelhouders wisten destijds het bedrijf te redden.