Mint 9 is gebaseerd op Ubuntu 10.04, dus als je al een Linux-gebruiker bent, dan ken je de basis waarschijnlijk al. Mint heeft echter een in mijn ogen veel aantrekkelijker default Gnome 2.30 interface dan Ubuntu. Het is een vrij schone en simpele desktop, groen van kleur. Ik vind de desktop zowel rustig als uitnodigend.

Zoals bij elke moderne Linux, is het installeren van Mint net zo simpel als het downloaden en branden van een image op een cd of USB stick, opstarten en een paar keer doorklikken. Naast de default Gnome-versie, zijn er ook versies met KDE en kleinere Linux desktops, zoals Xfce, LXDE en Fluxbox. Wat de desktop van je keuze ook is, je zult aangenaam verrast zijn door de Software Manager die aan de Apple App Store doet denken. In Linux is er altijd al een app geweest voor alles wat je wilde doen, lang voordat Steve Jobs de iPhone bedacht. Het probleem was altijd hoe die apps te installeren.

Met de software manager van Mint is het makkelijk om het juiste programma te vinden. Een andere handige feature is dat je van de omschrijving van een programma kunt doorklikken naar schreenshots, uitgebreidere omschrijvingen en, in het geval van de meer populaire programma’s, naar reviews en de score die andere gebruikers aan het programma geven. Natuurlijk is het niet perfect, maar het is toch behoorlijk handig voor gebruikers die hun weg nog niet weten in de oude Debian/Ubuntu apt-get utilities.

Wat je alvast niet hoeft te doen is zoeken naar programma’s waarmee je Adobe Flash video’s, MP3’s en dergelijke kunt bekijken. Anders dan de meeste andere Linux distributies heeft Mint de meeste populaire codecs en programma’s al aan boord. Als je daar niet van bent gediend, nou ja, dan heb je toch keus genoeg, zoals Fedora, Trisquel en gNewSense, dat proprietary software juist zoveel mogelijk weert. Zelf ben ik meer pragmatisch ingesteld. Ik hou van een distributie die me in staat stelt om op het web te browsen zoals dat nu is, niet zoals ik zou willen dat het is.

In de nieuwe Mint staan natuurlijk ook de gebruikelijke open source programma’s voor je klaar, zoals OpenOffice, Firefox en Pidgin. Om duistere redenen heeft Mint Thunderbird gekozen als default email client. Ik zou willen dat ik van Thunderbird kon houden, maar dit is een programma uit de stal van Mozilla dat steeds maar problemen blijft geven. Gelukkig maakt Mint het, zoals ik al zei, makkelijk om andere programma’s te installeren, dus binnen een paar minuten had ik Evolution op mijn systeem staan voor email en agenda. Geen enkele moeite.

Mint heeft verder een groot aantal kleine default programma’s van eigen makelij, die deze desktop een genot maken om mee te werken. De meest belangrijke daarvan is de nieuwe backup tool. Die heeft een makkelijk te gebruiken interface, en er zitten incrementele backups in, compressie en integriteitschecks. Je kunt je geïnstalleerde software taggen en opslaan als lijst. Dan kun je die selectie direct installeren op een andere computer of op een nieuwe versie van Linux Mint. Dit is een erg handig trucje als je, zoals ik, vaak van de ene pc naar de andere gaat en geen zin hebt om de software te imagen.

Tot slot wordt deze versie van Mint drie jaar ondersteund, zoals Ubuntu 10.04 LTS. Nou ben ik zelf prima in staat om mezelf te ondersteunen op Linux, maar dit zal Mint interessanter kunnen maken voor nieuwe gebruikers of fabrikanten die overwegen om Linux op hun pc’s voor te installeren.

Bron: Techworld