Op de 35 miljoen netbooks die dit jaar wereldwijd verkocht worden staat in 32 procent van de gevallen een versie van Linux, de rest draait Windows. Dat zijn 11 miljoen Linux-netbooks, zegt ABI-analist Jeff Orr tegen Computerworld.

De cijfers van ABI Research staan haaks op de bevindingen van een andere analistenbureau. NPD Group meldde eerder dit jaar dat Windows op maar liefst 90 procent van de in de VS verkochte netbooks staat. Microsoft-blogger Brandon LeBlanc gooide kort daar op olie op het vuur door te schrijven dat Linux alleen maar tot klantenontevredenheid leidt.

Linux haalt Windows in

Volgens Orr is de situatie voor Linux buiten de VS veel rooskleuriger. Hij voorspelt dat Linux in 2013 zelfs Windows voorbijsnelt in marktaandeel, door aantrekkende vraag uit minder ontwikkelde landen waar Linux de voorkeur heeft.

In een reactie tegen Computerworld zegt Microsoft dat Windows draait op meer dan 93 procent van alle "small notebook PC's". Microsoft hanteert een eigen definitie voor het segment kleinere laptops, die niet duidelijk gespecificeerd is. Microsoft gelooft dat het marktaandeel alleen maar zal toenemen door Windows 7.