Een Linux-versie van de desktopclient wordt nog voor half september aan – het momenteel in bètafase verkerende – Sametime 7.5 toegevoegd, aldus IBM. De serverversie voor Linux zal pas in de eerste helft van 2007 klaar zijn.

Sametime 7.5 werkt samen met Microsoft Outlook, Office en Sharepoint-applicaties. Het platform maakt eveneens een koppeling mogelijk met de netwerken van AOL, Yahoo en Google.

IBM zegt nog niet te weten welk deel van zijn klanten gebruik gaat maken van de Linux-versie van Sametime. Volgens David Marshak, productmanager bij IBM, zijn naast het onderwijs en de overheid vooral de midden- en kleinbedrijven geïnteresseerd, omdat zij vaak het 'flexibele en relatief goedkope' Linux hebben draaien. "De kosten en de mogelijkheid te kiezen zijn voor hen belangrijke thema's."

De port naar Linux is IBM's nieuwste slag in de concurrentiestrijd met Microsoft, die met zijn eigen im-platform – Live Communication Server – ook zoveel mogelijk zakelijke klanten probeert te winnen. Bron: Techworld