Reden voor de tijdelijke mascottewissel voor versie 2.6.29 is dat de ontwikkelaars achter de kernel aandacht willen vragen voor de Tasmaanse duivel, die in zijn voorbestaan wordt bedreigd. Maar onder de motorkap is uiteraard ook het een en ander gedaan.

Voorbeelden van toevoegingen zijn de mogelijkheid om de instellingen van de grafische engine vanuit de kernel te regelen, nojournal-mode in Ext.4, verbeterde geheugencontroller en WiMAX-ondersteuning. Vooral over het eerste punt wijden de ontwikkelaars flink uit, omdat het kunnen instellen van de graphics in de kernel zelf meer met zich meebrengt dan op het eerste gezicht het geval lijkt.

Zo hoeft X.org niet meer per se met root-privileges te worden gedraaid, wat een positief effect heeft op systeemveiligheid. Er zijn nog wel een paar beperkingen: de functie werkt alleen nog met drivers van Intel, en het is belangrijk dat X.org staat ingesteld om met modesetting te kunnen werken. Zo niet, dan kan het systeem crashen, zo wordt gewaarschuwd. Bron: Techworld