Tegelijkertijd met de wrapper AIR (Adobe Integrated Runtime) brengt het bedrijf de derde versie van het Flex framework. Groot voordeel van de AIR webapplicaties is volgens Adobe dat ze lokaal en afzonderlijk van de browser kunnen draaien. Applicaties geschreven in bijvoorbeeld html, Flash en Ajax kunnen op die manier losgekoppeld worden. Op de desktop komen ze daardoor over als 'gewone' applicaties, met toegang tot lokale gegevens en een eigen icoon. Daarmee slaat Adobe de experimentele weg in die langs de grens loopt tussen traditionele- en onlineapplicaties. Mozilla heeft een vergelijkbaar project, Prism, dat geheel open source is.

Wim van Henden, multimedia director bij de Antwerpse ontwikkelaar Boulevard, is te spreken over de runtime. Het bedrijf heeft een desktopapplicatie gemaakt van Google Analytics. "Het was eenvoudig om extra functionaliteiten toe te voegen," zegt Van Henden over de applicatie. "Het overzicht op de desktop is beter en uitgebreider, net als de opties. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om rapporten te genereren en naar PDF te trekken." De import van gegevens is ook uitgebreid. "Het enige minpuntje wat ons betreft komt met de platformonafhankelijkheid. Daardoor kunnen bepaalde functionaliteiten niet meegenomen worden, zoals rechtstreekse communicatie met USB of Firewire, of zelfs applicaties als Office," zegt hij.

Een ander voorbeeld van toegepaste AIR is SAPs BI Widgets, waarmee Business Intelligence valt te organiseren en te doorzoeken vanaf de desktop.

Afzonderlijke elementen van het AIR-pakket zijn open source. De versies voor zowel Windows als de Mac zijn te downloaden van de website van de fabrikant. De Linuxversie laat nog even op zich wachten.

Flex 3

Flex Builder 3 is een op Eclipse gebaseerde tool die het werken met het Flex framework moet vereenvoudigen door te integreren met Creative Suite 3. Meegeleverd worden gereedschappen voor geheugentests en prestatiemetingen. Voor Flex 4 is al aangekondigd dat de skinning frame op de schop gaat, zodat vanaf die versie niet in één code class gewerkt hoeft te worden.

De sdk van Flex 3 is vrij beschikbaar, maar voor de builder moet betaald worden: 180 euro (exclusies btw) voor het standaardpakket, 500 euro voor de professionele editie. Voor Linux is onderhand een bèta uitgekomen. Bron: Techworld