Tijdens de Microsoft Professional Developers Conference (PDC) zal Redmond een community technology preview uitgeven van Oslo. Daarmee duidt Microsoft zijn nieuwe modelgeori├źnteerde SOA-ontwikkelplatform aan, die ontwikkeling dichterbij moet brengen voor niet-programmeurs. Een model wordt vervolgens vertaald naar XAML of een ander platform, welke Oslo vervolgens kan uitvoeren. De omgeving gaat deel uitmaken van Visual Studio, maar het is nog niet bekend vanaf welke versie.

De nieuwe programmeertaal M is declaratief van aard, en is vermoedelijk het resultaat van D, de taal die afgelopen februari in de openbaarheid kwam. Sindsdien is het stil gebleven rond D. Met M kan een domeinspecifieke taal (DSL) worden gebouwd uit XAML.

Een ander component zal ook zijn intrede doen tijdens de PDC, Quadrant. Waar M tekst-gebaseerde DSL's bouwt, moet Quadrant de tool worden voor het maken van visuele DSL's, zo schetst Robert Wahbe van de Connected Systems-divisie van Microsoft tegenover Infoworld.com. Oslo zal verder nog gaan bestaan uit een op SQL Server gebaseerde repository en metadata voor integratie met Microsoft System Center. Bron: Techworld