Microsoft wil Office op Windows en op Mac OS X gelijktrekken. De uitvoering voor Apple's besturingssysteem krijgt ook de mail- en agendaclient Outlook. Die wordt nu geheel opnieuw ontwikkeld voor de nieuwste functies in Mac OS X. Het ooit speciaal voor OS X ontwikkelde programma Entourage zit niet meer in de aankomende nieuwe versie 2010 van Office.

Dat pakket komt begin volgend jaar uit voor Windows en pas eind 2010 voor de Mac. De aankondiging van Outlook voor de Mac komt dus zo'n achttien maanden vantevoren. Microsoft zegt hiermee rekening te houden met zakelijke gebruikers. Het biedt nu als tussenoplossing 'Entourage 2008, Web Services Edition'. Die gratis download voor Office 2008 op de Mac gebruikt het webservices-protocol van Microsofts groupwareserver Exchange om daar op aan te sluiten.

Concurrentie met Apple-apps

Entourage is net als Outlook een gecombineerde mailclient met agendafuncties. Apple heeft echter in juni vorig jaar al laten weten dat de volgende versie van OS X (codenaam Snow Leopard) zelf Exchange ondersteunt. Dat betekent dat de meegeleverde eigen mailclient (genaamd Mail) en agendaprogramma (genaamd iCal) van OS X aansluiten op Exchange.

Die ondersteuning is wel beperkt tot de nieuwste versie 2007. Snow Leopard komt waarschijnlijk in september dit jaar uit. Ondertussen werkt Microsoft aan de volgende versie van Exchange (2010, die begin volgend jaar moet uitkomen. Net als dus Office 2010, dat vergezeld wordt van een gratis te gebruiken webuitvoering.

Wisselend beleid

De huidige versie van Entourage stamt nog uit januari vorig jaar. De eerste versie is in 2000 uitgekomen als onderdeel van Office 2001 voor de Mac. Dat was nog op het Mac OS van vóór de overgang naar het op BSD gebaseerde OS X. Entourage verving toen als volwaardiger mail- en agendaprogramma de gratis mailapplicatie Outlook Express. Daarnaast bood Microsoft ook nog een vroege Mac-versie van Outlook, maar dat was slechts tijdelijk.

Patch voor 2008

De huidige Office-versie (2008) op de Mac heeft vorige week nog een patch gekregen. Die dicht een fout in service pack 2 (SP2) voor die kantoorsoftware. Dat pakket patches is in juli uitgekomen, maar introduceerde een nieuwe fout. Het openen van sommige bestanden in het OpenXML-formaat leverde een foutmelding op.