Een aspect waar kunstmatige intelligentie nog niet zo sterk in is: het herkennen van emoties. Wetenschappers proberen machines al een gevoel voor humor te laten ontwikkelen en bij MIT hopen ze nu - inhakend op Halloween - dat een AI angst leert herkennen. Hun Nightmare Machine moet leren wat we eng vinden.

De onderzoekers gebruikten een machine learning-algoritme (PDF), waarbij computers zelf leren door gevolgtrekkingen te maken uit geleerde lessen voor niet gelabelde data. Het algoritme wordt gebruikt om machines afbeeldingen te laten herkennen waarin een mens bijvoorbeeld lacht of neutraal is. Met die kennis genereert de computer vervolgens zelf een gezicht.

De op die manier door de Nightmare Machine aangemaakte gezichten zijn daarna bewerkt om ze volgens MIT angstaanjagend te maken. Hetzelfde is gedaan met bouwwerken, zoals je kunt zien op dit Instagram-account van de makers. De volgende stap is dat bezoekers op de website bij tien foto's aangeven of ze eng zijn of niet, om ze te verfijnen voor de machine.