In januari werd voor 67,55 procent van alle internetbezoeken Internet Explorer gebruikt, blijkt uit cijfers van Net Applications. Eind 2008 was dit nog 68,15 procent. Hiermee zet de dalende trend voor de browser van Microsoft zich voort.

Vorig jaar januari had de browser van Microsoft nog een marktaandeel van ruim 75 procent. Het cijfer over januari 2009 is het laagste sinds Net Applications in 2005 begon met meten.

Een lichtpuntje voor Microsoft zijn de cijfers over Internet Explorer 8.0, waarvan vorige week de eerste release candidate werd uitgegeven. IE 8 heeft nu een aandeel van 0,92 procent.

Net Applications bepaalt de aandelen aan de hand van meetgegevens van 160 miljoen maandelijkse bezoekers op verschillende sites.

Meer Firefox en Safari

Firefox zag zijn aandeel in januari met 0,19 procent stijgen tot 21,53. Voor het eerst werd meer dan 8 procent van het browserverkeer veroorzaakt door Apple’s Safari (8,29 procent tegenover 7,93 procent).

Google Chrome, een half jaar oud en sinds december uit bèta, klom iets omhoog van 1,04 naar 1,12 procent. Opera blijft nog steeds stabiel, ongeveer 0,70 procent van de internetters gebruikt deze browser.

Geen vertekening meer

Bij de cijfers over december plaatste Net Applications nog de kanttekening dat deze vertekend konden zijn door de feestdagen. Hierdoor zou er meer thuis en minder op het werk gesurft zijn, waar veelal Internet Explorer en Windows gebruikt wordt. Nu januari dezelfde trend laat zien, lijkt die vlieger voor Microsoft niet meer op te gaan.