Januari was een goede maand voor Mac OS. Het marktaandeel van het besturingssysteem van Apple heeft nu bijna de 10 procent bereikt. OS X staat nu op een aandeel van 9,93 procent. Dat betekende een groei van 0,30 procent ten opzichte van december. Dat blijkt althans uit cijfers van onderzoeksbureau Net Applications, gebaseerd op online metingen.

Het bedrijf telt de iPhone en de iPod ook mee. De iPhone heeft een marktaandeel van 0,48 procent. In december was dat 0,44 procent. De iPod Touch komt uit op 0,11 procent.

Windows daalt

De testversie van Windows 7, hoewel pas publiekelijk beschikbaar sinds 10 januari, stond volgens Net Applications eind januari op een marktaandeel van 0,23 procent.

Het totale Windows-gebruik daalde afgelopen maand van 88,68 procent naar 88,26 procent. Linux bezet de derde plaats in de OS-ranglijst met een aandeel van 0,83 procent, iets minder dan de 0,85 procent in december.

Vraagtekens

Net Applications verzamelt zijn gegevens op basis van 160 miljoen maandelijke bezoekers op zijn netwerk van gemete sites. Niet iedereen is overtuigd van de betrouwbaarheid van de cijfers. Vooral de grote groei van het aandeel van Mac OS in slechts een maand tijd, roept vraagtekens op.

Volgens eWeek zou het marktaandeel van OS X op basis van betrouwbaardere cijfers over computerverkopen juist afgelopen maanden moeten zijn gedaald zijn. Onderzoeksbureaus Gartner en IDC zagen in hun laatste onderzoeken namelijk een daling in het marktaandeel verkochte Macs ten opzichte van pc's.