Twee bloggers ontdekten vorige week in een uitgelekte build van Windows 7 dat IE uitgeschakeld kan worden. Vrijdag werd dat bericht door Jack Mayo bevestigd op het Windows 7 blog van Microsoft.

Windows Search

In Windows 7 zal een hele reeks applicaties kunnen worden uitgeschakeld, waaronder IE8, Windows Media Player, DVD Maker, Windows Search en Solitaire. De bloggers merkten vorige week al op dat alleen iexplore.exe werd verwijderd en dat alle IE8 componenten gewoon op het systeem blijven staan. Ze hoopten dat Microsoft dat nog zou regelen, maar het is niet waarschijnlijk dat dat gaat gebeuren.

“Als een applicatie wordt gedeselecteerd, dan is die niet beschikbaar voor gebruik. Dat betekent dat de files (binaries en data) niet geladen zijn door het besturingssysteem en niet beschikbaar voor gebruikers op de computer. Die files blijven staan zodat de features makkelijk weer kunnen worden toegevoegd aan het besturingssysteem, zonder dat daar extra media voor nodig zijn”, schrijft Mayo. Dat laatste is volgens hem belangrijk, aangezien gebruikers vaak geen zin hebben om naar de installatie-dvd te gaan zoeken.

Antitrustzaak EU

De bloggers zagen ook een verband met de antitrustzaak van de EU tegen Microsoft. Maar ook daar wordt in het Microsoft-blog niet naar gerefereerd. "Het in- en uitschakelen van Windows features heeft een lange geschiedenis, die teruggaat naar de eerste dagen van de 32-bit code basis. We hebben veel suggesties ontvangen over features die u uit en aan wilt zetten, waarbij u uw eigen criteria wilt gebruiken voor de keuze", draagt Mayo aan als reden voor het toevoegen van 'Windows Features'.

Bron: Techworld.nl