Linus Torvalds is het niet eens met deze stelling. Integendeel. In het interview zegt hij: “Ik denk niet alleen dat het goed is dat er meerdere distributies zijn, ik denk zelfs dat het absoluut noodzakelijk is!” Hij betoogt dat veel distributies gericht zijn op een niche-markt. Dat is nodig omdat verschillende markten gewoon verschillende wensen hebben. Eén enkele distro kan al die markten niet bedienen.

Concurrentie

Maar er zijn ook distributies die op het eerste gezicht dezelfde markt bedienen, zoals OpenSUSE, Fedora en Ubuntu. Ook die differentiatie ziet Linus als noodzakelijk. Volgens hem heb je de concurrentie nodig. Al die distributies hebben hun eigen speerpunten. De markt mag vervolgens bepalen welke van die punten belangrijk zijn.

“Bovendien, omdat er meerdere partijen zijn blijft iedereen eerlijk, en het zorgt ervoor dat je ze met elkaar kunt vergelijken. Het mag dan allemaal een beetje rommelig lijken, maar ik heb veel liever een meer-partijen-stelsel dan een stelsel met maar één partij. Zelfs als dat ingewikkelder is”, voegt Linus Torvalds daar aan toe.

Debuggen

De verschillende distributies hebben volgens Linus Torvalds een duidelijke invloed op de kernel. Gewoon omdat er veel kernelontwikkelaars bij distributies werken. Verder wijst hij op een ander belangrijk werk dat bij distributies wordt uitgevoerd: het debuggen. “Een distributie die actief is in het oplossen van bugs en problemen van gebruikers zal natuurlijk meer invloed hebben”, zei Torvalds. “Een van de redenen waarom ik Fedora gebruik is omdat ik weet dat ze hun ontwikkelaars niet alleen aansporen om de laatste ontwikkelingen van de kernel te volgen, maar dat ze ook actief zijn in het rapporteren van bugs.”

Spannende ontwikkelingen

Over de spannendste dingen die hij in de nabije toekomst voor Linux voorziet kan Linus niet specifiek zijn. De dingen waar hij zich mee bezig houdt staan nu eenmaal niet op de radar van de meeste mensen. Van de zichtbare zaken denkt hij dat de next generation filesystems het meest interessant is. "And they are going tot battle it out. 'ext4 vs Btrfs in the thunderdome.'"

Bron: Techworld