Dat concludeert onderzoeksbureau Forrester in een jaarlijks onderzoek naar het gebruik van besturingssystemen binnen bedrijven.

"Zullen desktopbeheerders verdergaan op het pad van standaardisatie richting het Windows platform, en zal Linux het niet gaan redden op bedrijfsdesktops?" is de vraag die analist Benjamin Gray poneert in het onderzoek. "Absoluut niet. Het grote aantal bedrijven dat informeert naar de mogelijkheid om Linux op hun desktops te installeren laat zien dat Linux niet snel zal verdwijnen", is zijn antwoord. Forrester verwacht dat de Linux-systemen juist een groei doormaken.

Forrester heeft het onderzoek gehouden onder duizend hardware-beleidsbepalers van bedrijven in Amerika en Europa. 'How Windows Vista Will Shake Up The State Of The Enterprise Operating System' richt zich vooral op de snelheid waarmee bedrijven overstappen op Windows Vista. Totnogtoe gaat dat bijzonder langzaam, zegt het bureau. Ondertussen is Vista op 2 procent van de bedrijfscomputers geinstalleerd. De verhouding tussen Amerika en Europa ligt wat scheef: in de VS is 3 procent van de desktops met Vista uitgerust, tegenover minder dan 1 procent in Europa. XP is dit jaar de duidelijk leider met 84 procent.

Maar de overstap naar Vista zal langzaam maar zeker plaatsvinden, volgens Gray vooral omdat bedrijven op den duur bang worden voor de steeds zwakker wordende ondersteuning van XP. In 2009 zal Microsoft XP in de 'Extended Support Phase' zetten, wat neerkomt op een stop op de gratis ondersteuning en downloads. Forrester verwacht dat gedurende het volgende jaar een kwart van de desktops in Europa en VS een Vista installatie zal krijgen. "Zie het als sneeuwvlokjes voor de storm", schrijft Gray over de erg langzame implementatie die Vista nu ondergaat. Bron: Techworld