Dat meldt Microsoft vlak na de eerste presentaties van Visual Studio 2010. De .NET Framework-componenten die aan het einde van deze maand op de Professional Developers Conference van Microsoft officieel in de ctp gaan, zijn Windows Communication Foundation 4.0 (WCF) en Windows Workflow Foundation 4.0 (WF).

REST

Meest in het oog springend van de verbeteringen die Microsoft belooft voor WCF is de uitbreiding van de ondersteuning van REST, een ontwikkelstijl waarmee interfaces voor web services gebouwd kunnen worden. De ontwikkelmethode, wat een stuk lichtvoetiger is dan het in .NET meer gebruikelijke SOAP-protocol, moet het met nieuwe templates eenvoudiger maken om Singleton & Collection Services, Atom/Publishing Protocol Services en http plain xml-diensten te ontwikkelen. Microsofts projecthoster CodePlex zal ook een starterkit bieden voor RESTful applicaties.

De transportmethoden UDP en MQ worden op de schop genomen in 4.0 en SOAP over UDP wordt vanaf WCF 4.0 ondersteund, net als WS-Discovery en WS-BusinessActivity. Door WCF en WF te koppel aan XAML hoopt Microsoft het gebruik van die taal te stimuleren. XAML vormt het hart van onder andere applicaties gebaseerd op Silverlight, de Microsoft-tegenhanger van Flash en Flex.

Workflow Foundation

Voor WF is voor 4.0 een prestatieverbetering in het vooruitzicht gesteld. XAML kan worden gedebugged, voorgebouwde zaken als PowerShell -en databaseactiviteiten zijn uitgebreid, en ook aan de modellering wordt het een en ander toegevoegd.

De applicatieserver binnen Windows Server zal worden uitgebreid met een set nieuwe functies die nu nog onder de noemer Dublin door het leven gaat. Daarmee moet de applicatieserver een standaardplatform worden voor de .NET Framework 4.0 programmatuur. De technologie moet diensten gaan leveren als message forwarding en op content gebaseerde message routing.

Het moet, net als .NET Framework 4.0, ook deel gaan uitmaken van Oslo, een modelleringsplatform voor SOA-applicaties waar Microsoft aan werkt. Daarmee zou de applicatieserver een host worden van SOA-diensten die binnen Oslo in elkaar zijn gezet. De uitbreiding voor Windows Server 2008 komt als download beschikbaar na het uitbrengen .NET Framework 4.0. Bron: Techworld