In 2008 was er uiteraard regelmatig nieuws te melden over Microsoft. De aandelen van de besturingssystemen, Internet Explorer en de zoekmachine daalden, Vista flopte definitief en de overname van Yahoo mislukte. Verschillende nieuwe concepten werden gelanceerd, Windows Live een sociale metamorfose en bracht Microsoft een nieuwe versie van Hotmail op de markt. Alle berichtgeving over het 23 jaar oude bedrijf zorgde het afgelopen jaar op Webwereld voor veel en veelal verhitte discussies.

Vista downgraden

Eenzaam aan kop gaat het bericht dat Nederlandse bedrijven computers met het geplaagde Windows Vista downgraden naar Windows XP. 704 keer werd er door lezers gereageerd. Velen grepen het bericht aan om hun ongenoegen te uiten over het nieuwe besturingssysteem van Windows. "Windows Vista is geen moer waard geweest", is er een van. Maar er is ook lofzang: "Op moderne hardware is Vista ongelofelijk snel en alert."

De nummer 2 van dit jaar is het achtergrondartikel 'De identiteitscrisis van het nieuwe Microsoft'. Hierin wordt ingegaan op de situatie waarin het bedrijf uit Redmond nu zit. De 545 reacties zijn gemengd, van 'Microsoft heeft nog nooit een eigen identiteit gehad' tot 'Ik denk dat Bill voor Microsoft is, wat Steve Jobs voor Apple is; de identiteit van het bedrijf'.

Van Linux naar Vista

Het nieuws dat 426 reacties losmaakte, was het opmerkelijke bericht dat de Oostenrijkse hoofdstad Wenen het besturingssysteem Linux ging vervangen door Windows Vista. Dit omdat bepaalde spraaksoftware niet compatibel zou zijn met Linux. Over het algemeen vinden de lezers dat software onafhankelijk van besturingssystemen moet kunnen draaien.

Fitna

De aankondiging dat Geert Wilders een anti-Koran film ging maken, zorgde ook online voor veel commotie. Vier dagen voor de lancering bleek dat de website waar de film op gepubliceerd zou gaan worden, offline was. Bij het bericht op Webwereld ontspon zich een discussie over de vrijheid van meningsuiting, daar de site offline was gehaald vanwege 'schending van de gebruiksvoorwaarden'. 376 keer werd een reactie geplaatst.

De top 5 wordt afgesloten met wederom berichtgeving over Microsoft. In een opiniërend artikel schrijft de Manager Platformstrategie dat Microsoft zich met Open Office XML heeft uitgesproken vóór interoperabiliteit, open standaarden en keuze. 'Welkom in de Nieuwe Wereld van Documenten', kopte het stuk. 373 keer lieten lezers zich uit over het onderwerp, waarbij veel vraagtekens worden gezet bij de claim van Microsoft dat de wereld deze 'migratie van hoge kwaliteit' nodig heeft.