Dat meldt onder meer Bloomberg. Het is de hoogste boete die de Europese Unie ooit aan een bedrijf heeft opgelegd.

"We willen geen beloftes, we willen naleving. Praten is goedkoop, regels naleven is duur. [...] Ik hoop dat de beslissing van vandaag een duister hoofdstuk in Microsoft's geschiedenis van 'non-compliance' afsluit", aldus eurocommissaris Kroes (Mededinging) in een persverklaring.

In maart 2004 oordeelde de Europese Commissie dat Redmond meer technische specificaties vrij moest geven zodat concurrenten gemakkelijker applicaties kunnen bouwen op het Windows-platform. Het ging daarbij ook om de 'redelijke vergoedingen' die Microsoft moest hanteren voor deze licenties.

Eindrekening

Brussel stelde een dwangsom in van 2 miljoen euro per dag, later verhoogd tot 3 miljoen euro, voor elke dag dat Microsoft niet voldeed aan het gebod. In oktober 2007 verschafte Redmond eindelijk de noodzakelijke informatie, maar de dwangsommen voor het jaren niet voldoen aan de eisen stonden nog open. Kroes heeft nu de eindrekening opgemaakt.

Alle boetes die de EU Microsoft heeft opgelegd bij elkaar opgeteld, staat de teller in totaal nu op 1.68 miljard euro.

Nieuw onderzoek

Half januari kondigde Brussel aan een nieuw antitrust-onderzoek te starten na klachten van ECIS, die beweert dat Microsoft weigert om belangrijke interoperabiliteitsinformatie prijs te geven van producten zoals Office en het .Net raamwerk. Ook neemt de Europese mededingingsautoriteit het Open XML bestandsformaat onder loep, omdat getwijfeld wordt aan de interoperabiliteit van de standaard.

Redmond richting openheid

Vorige week maakte Microsoft bekend ook specificaties van Windows en Office vrij te geven aan niet-commerciële open source-ontwikkelaars.

Redmond benadrukt dan ook dat de 'nieuwe boete' betrekking heeft op de 'oude', afgesloten mededingingszaak. 'Microsoft is gefocust op interoperabiliteit en onderneemt belangrijke stappen richting openheid', aldus een zegsman van het softwareconcern. Bron: Techworld