Google heeft een experimentele, educatieve tool gelanceerd. Met Google Body Browser kunnen gebruikers het lichaam met een slider laag voor laag verkennen via een website. Met behulp van een 3D-model kunnen ze alle spieren, organen en zelfs zenuwen van het lichaam bekijken.

Virtueel biologieboek

De zoekgigant heeft de website helemaal in HTML5 gemaakt. Om de 3D-animatie mogelijk te maken, gebruikt het bedrijf de 3D-standaard WebGL. Gebruikers die de tool willen gebruiken moeten daarom wel de nieuwste testversie van Firefox, Safari of Chrome gebruiken. WebGL is nog niet aanwezig in de huidige browsers.

Google introduceert de experimentele dienst als een ‘virtueel biologieboek’. Gebruikers kunnen daarom niet alleen de binnenkant van het lichaam bekijken, maar ze krijgen er met behulp van labels ook de namen bij van de verschillende organen en lichaamsdelen.

Zoeken op naam

Daarnaast biedt Google de mogelijkheid om te zoeken op de naam van spieren, botten of organen. Wie dat intikt wordt door de zoekgigant direct naar de juiste plaats in het lichaam gestuurd. Dat werkt momenteel overigens alleen in het Engels.

Een opmerkelijke feature die Google met dit experiment introduceert is de veranderende URL. Anders dan in bijvoorbeeld Google Maps, verandert de URL steeds als de gebruiker iets aanpast aan de weergave. Daardoor is het mogelijk om dingen eenvoudig te bookmarken voor later gebruik, of door te sturen naar iemand anders.

Momenteel is er alleen nog een vrouwelijk 3D-model van het menselijk lichaam beschikbaar. Google belooft binnenkort ook een mannelijke versie van Body Browser toe te voegen.