Apple heeft eerder deze week zijn kwartaalcijfers onthuld. Die waren veel beter dan zelfs de meest optimistische analist had verwacht. Ditmaal zou Microsoft het onderspit delven; Apple is groter en niet alleen qua gehypte aandelenkoers, zo ging het verhaal op de beurs.

De verwachting was dat Microsoft met een omzet van 15,3 miljard dollar zou komen. Die schatting blijkt dus te laag en Microsoft blijft Apple voor. Zij het met een krappe en slinkende voorsprong.

Windows 7 is motor

De lancering van Office 2010 en de verkoop van Windows 7 zijn volgens Microsoft de motoren achter de nu geboekte 22 procent omzetgroei. Verliezen blijven aanhouden in de divisie voor online-activiteiten, waaronder zoekmachine Bing, en in de groep voor mobiele apparaten en entertainment, waaronder Windows Mobile en spelcomputer Xbox360.

Microsoft zegt meer dan 175 miljoen licenties voor Windows 7 te hebben verkocht sinds de lancering in oktober. In het tweede kwartaal heeft het nieuwe besturingssysteem 4,54 miljard dollar omzet binnengebracht. Dat is meer dan een kwart dus van de gehele omzet van het bedrijf. Vorig jaar rond deze tijd was de verkoop van Windows met bijna 30 procent teruggelopen, maar toen ging het nog om Vista.

'Meer notebooks dan Apple'

Microsofts operationeel directeur Kevin Turner zei vorige week tijdens de wereldwijde partnerconferentie nog dat het bedrijf Apple verslaat op de notebookmarkt. Het marktaandeel van Windows ten opzichte van Mac OS X zou in de orde zijn van 90 procent tegen 8 procent.

Update: Windows 7-licenties en omzet daaruit in tweede kwartaal verduidelijkt.