Volgens Ray Ozzie, chief software architect bij Microsoft, zal de softwarefabrikant de komende twaalf tot achttien maanden diverse diensten en nieuwe technologie├źn introduceren om saas (software as a service) van de grond te krijgen.

Hoewel Ozzie geen concrete diensten heeft genoemd, heeft hij wel voor het eerst het totale platform geschetst zoals Microsoft dit voor ogen heeft.

Alles draait om het Microsoft Services Platform (MSP), een infrastructuur die volgens Microsoft voor meerdere doeleinden kan worden gebruikt. Aan Ozzie de taak om de architectuur voor dit platform te ontwikkelen.

Het platform bestaat uit vier lagen. De fundering bestaat uit diensten die vergelijkbaar zijn met de fysieke netwerklaag zoals we die vandaag de dag kennen.

De zogenoemde foundation services bevatten onder meer flinke datacentra, computerracks en netwerkapparatuur. Volgens Ozzie zullen er ook infrastructuurdiensten komen voor opslag en platformdiensten voor bijvoorbeeld identiteit, presence en advertising. Ook een applicatielaag ontbreekt niet.

"De transformatie naar software met diensten is erg, heel erg belangrijk voor Microsoft", benadrukte Ozzie tijdens een analistenbijeenkomst eind vorige week. Bron: Techworld