De betaversie van Windows 2000-opvolger Whistler voor pc's werd in oktober uitgebracht. Microsoft wil met het nieuwe besturingssysteem echter ook een rol spelen op de markt voor 'embedded' besturingssystemen. Tot nu toe heeft Microsoft zich nog niet erg actief op die markt begeven. Maar het concern wil Windows maken tot hét besturingssystemen voor alle mogelijke toepassingen, en niet alleen voor pc's en servers.

Met Whistler Embedded hoopt het softwareconcern een adequaat alternatief te ontwikkelen voor Linux, dat op dit moment veel gebruikt wordt in niet-pc apparaten als terminals, routers en set-topboxen. "Hiermee brengen we de nieuwste Windows-technologie naar de markt voor 'embedded' besturingssystemen", zo zei Deanne Hoppe, productmanager bij Microsoft voor embedded platforms.

Het concern heeft ervoor gekozen om het aantal testers tot honderd te beperken om zo zorgvuldig de feedback te kunnen verwerken, aldus Microsoft. Er is nog geen serverversie, daarvoor is het wachten op de tweede beta. In die versie wil het concern ook het aantal toepassingen waarin het systeem gebruikt kan worden uitbreiden.

Met Whistler Embedded slaat Microsoft een embedded versie van Windows 2000 over. Volgens Hoppe heeft het bedrijf daartoe besloten omdat het op de markt brengen van een dergelijk product één tot anderhalf jaar achterloopt op een versie voor de pc. Tegen de tijd dat de verkoop op gang komt, zou de pc-versie van Whistler al verschenen zijn.

De release daarvan staat op de agenda voor de tweede helft van 2001. Microsoft probeert Whistler Embedded sneller uit te brengen dan nu gebruikelijk is. Het concern streeft naar een termijn van 90 dagen na de uitbreng van Whistler voor de pc.