Microsoft Speech Server 2007 biedt volledige integratie met Visual Studio 2005 en maakt gebruik van de Windows Workflow-bibliotheken in WinFX, Microsofts nieuwe programmeermodel voor Windows.

Volgens Microsoft kunnen gebruikers spraakgedreven applicaties makkelijk koppelen aan andere applicaties, zodat er – middels keypad- of spraakinput – verschillende kettingprocessen in gang kunnen worden gezet of informatie elders kan worden verwerkt. Er is daardoor geen sprake meer van een geïsoleerde workflow in een call center, maar van echte interactie tussen workflows, stelt Microsoft.

Nieuw in Speech Server 2007 is voicexml, een door de industrie geaccepteerde standaard voor spraakherkenning. Eerder versies boden alleen ondersteuning voor de salt-standaard, maar die werd niet door het W3C erkend.

Ook de spraakherkenning zou verbeterd zijn, stelt Microsoft. Een nieuw systeem, Conversational Understanding, zou ook 'op natuurlijke wijze' uitgesproken commando's herkennen.

De definitieve versie van Speech Server 2007 wordt in het najaar van 2007 verwacht. Zoals het er nu uitziet, wordt alleen Amerikaanse, Engelse en Duitse spraak herkent. Bron: Techworld