In april baarde Microsoft opzien en oogstte het bedrijf kritiek met toekomstplannen over HTML5. Internet Explorer-hoofd Dean Hachamovitch vertelde toen op de MIX11 conferentie dat Microsoft 'native HTML5' ging ondersteunen. Hij bedoelt daarmee dat de websites directer op het besturingssysteem draaien.

Browser onderscheiden

Hachamovitch stelde dat HTML5 websites namelijk het beste zijn als zij geoptimaliseerd worden voor het besturingssysteem en apparaat waar zij op bezocht worden. Dat leidde tot stevige kritiek en cynische reacties van de concurrentie.

Microsoft stelt die opmerkingen nu bij monde van IE-evangelist Ari Bixhorn bij. Dat schrijft The Register donderdag na een interview met hem. “Ik weet niet of je ons in de toekomst ziet refereren aan native HTML", stelt hij. De evangelist geeft aan dat Hachamovitch met de term niet helemaal duidelijk maakte wat hij bedoelde.

Volgens Bixhorn bedoelde de IE-baas namelijk dat de combinatie van Internet Explorer en Windows een aantal dingen biedt die andere platforms niet kunnen bieden. Zoals de bijzondere methode van hardware acceleratie maar ook de functie waarmee websites naar de desktop te slepen zijn.

'HTML5 is HTML5'

“Zoals ik erover denk is HTML5 ook HTML5. Je moet de standaard naar de letter implementeren en als toevoeging daaraan kun je je onderscheiden met een andere ervaring van surfen op het web. Als je kijkt naar onze implementatie van hardware-acceleratie en je vergelijkt het met andere browsermakers, doen we alles naar de specificatie van HTML5 maar weten we ons toch te onderscheiden met IE."

Eén van de manieren om HTML5 native te maken zou het inzetten van Microsofts DirectX als grafische interface in plaats van het open WebGL zijn. Omdat Microsoft twee weken geleden nog hoog van de toren blies over het onveilige WebGL leek het ook voor de hand te liggen dat Microsoft op DirectX zou gokken. Maar volgens Bixhorn is dat absoluut niet zo. Microsoft is gewoon van mening dat WebGL nog niet klaar is. Vooral vanwege beveiligingsproblemen.