Microsoft begon in 2015 met het uitrollen van een update die Windows 7 en 8-gebruikers moest overhalen te upgraden naar Windows 10. De app is het afgelopen jaar meerdere malen aangepast om gebruikers "een handje te helpen" de upgrade uit te voeren en dat bracht erg veel irritatie met zich mee. Er waren zelfs momenten dat het bedrijf zo ver ging dat het afweek van z'n eigen ontwerprichtlijnen om gebruikers maar te laten upgraden naar Windows 10.

Na een hoop klachten en verontwaardiging van gebruikers paste Microsoft de app nogmaals aan om de boel een beetje te sussen. En enkele weken voor het einde van de upgrade-aanbieding ging het bedrijf nog even "all out" met een full-screen startonderbreking om op de valreep nog zoveel mogelijk gebruikers te laten upgraden.

Nutteloos

Inmiddels is de aanbieding al lang en breed verlopen maar de GWX-app is nog steeds aanwezig op veel Windows-computers. Deze applicatie heeft op dit moment geen nut meer en neemt alleen maar ruimte in beslag. Microsoft is begonnen met de uitrol van update KB3184143 om deze applicatie, en alle bijbehorende componenten, te verwijderen. Windows 10 is inmiddels twee maanden te koop.

Wil je weten hoeveel de verschillende versies van Windows 10 kosten? Lees ook: Zoveel kost Windows 10 Op de volgende pagina: Is Windows 10 nog steeds gratis te krijgen?

Nog steeds gratis

Hoewel de aanbieding om gratis te upgraden naar Windows 10 al lang en breed voorbij is, zijn er nog steeds enkele trucs om alsnog gratis te kunnen upgraden.

Gebruikers kunnen via de toegankelijkheidsopties alsnog gratis upgraden. Gebruikers die aangeven dat zij slechtziend of slechthorend zijn (en een van deze toegankelijkheidsopties inschakelt in hun huidige Windows-installatie) kunnen nog steeds gratis upgraden naar Windows 10.

Ook kunnen gebruikers een speciale executable downloaden voor slechtzienden en slechthorenden. Microsoft controleert namelijk verder niet of gebruikers de toegankelijkheidsopties daadwerkelijk nodig hebben. Voor meer informatie over deze truc verwijzen wij je naar dit artikel.

Kloktruc

Deze klassieker werkt ook nog steeds. Als je je systeemklok terugzet naar 28 juli kan je de upgrade nog steeds uitvoeren. Dit lijkt ons nogal vreemd aangezien Microsoft de activatie van het systeem online uitvoert en de tijd dus makkelijk kan checken. Wij hebben dit niet kunnen testen dus wij weten niet of deze truc op dit moment nog werkt.

Niet activeren

Je zou er ook nog voor kunnen kiezen niet te activeren. Je kan dan gratis een maand lang Windows 10 gebruiken. Je kan later alsnog besluiten of je een licentiesleutel wil kopen of terug te rollen. Let op: Als je Windows niet activeert is het niet mogelijk je persoonlijke instellingen te wijzigen. Voor meer informatie over deze, en bovenstaande trucs verwijzen wij je naar dit artikel.

Hierna: de sleuteltruc

Huidige sleutel gebruiken

Deze "truc" is wellicht wat omslachtiger en langdradiger, maar in onze ogen wel het makkelijkst. Als je het niet erg vindt je computer opnieuw in te richten kan je je computer leeghalen en Windows 10 installeren. Tijdens de installatie van Windows 10 wordt er gevraagd om een productsleutel. Je kan dan gewoon je huidige Windows 7, 8 of 8.1-sleutel invullen. Deze wordt automatisch geaccepteerd door Windows en wordt omgezet naar een licentie voor Windows 10.

Deze truc is ook ontzettend handig voor gebruikers die een computer of laptop hebben aangeschaft waar nog Windows 7, 8 of 8.1 op staat en de gebruikelijke bloatware. Door zelf Windows 10 opnieuw te installeren weet je zeker dat je van alle overbodige rommel af bent.

Let op: De kans is groot dat je bij je Windows 8(.1) computer geen boekje of sticker met licentiecode hebt ontvangen. Deze is gelukkig te achterhalen met het gratis tooltje van Nirsoft genaamd ProduKey. Deze tool maakt alle geïnstalleerde productsleutels zichtbaar.

Mocht je geen Windows-installatiemedium bij je computer hebben gekregen hoef je je ook geen zorgen meer te maken. Met de Media Creation Tool van Microsoft kan je gratis en voor niets een installatieschijf (of USB-stick) maken en deze gebruiken om je systeem te voorzien van een gloednieuwe Windows 10-installatie.

Controle

Ten slotte willen wij nog even melden dat tijdens de Windows 10-upgrade-applicatie je systeem van tevoren controleert of alle componenten compatible zijn met Windows. Als je zelf je systeem bijwerkt, wordt deze check niet uitgevoerd en is de kans aanwezig dat niet alle componenten werken. Gelukkig kan je de upgrade nog terugdraaien (behalve in het geval van de laatste truc uiteraard) maar houd er wel rekening mee dat Microsoft de bedenktijd heeft verkort van 30 naar 10 dagen.