Microsoft Assessment and Planning is bedoeld voor gebruikers die een migratie plannen naar Windows Server 2008, Windows Vista, Office 2007, Virtual Server 2005 R2 en Hyper-V en Microsoft Application Virtualization (voorheen SoftGrid). De tool helpt bij het in kaart brengen van de aantallen server en desktops en geeft aan welke machines klaar zijn voor een migratie. Ook wordt in kaart gebracht welke servers in aanmerking komen voor consolidatie met behulp van virtualisatie.

Volgens NetworkWorld komt de tool beschikbaar nog voor 27 februari, de dag waarop Windows Server 2008 en Windows Vista SP worden gelanceerd. De beta staat inmiddels al op de rails. Microsoft gaat ook zijn andere Vista-migratietools Application Compatibility Toolkit (ACT) 5.0 en User State Migration Tool (USMT) 3.0 opwaarderen. De Windows Vista Hardware Assessment (WVHA)-tool wordt opgenomen in MAP.

Vista SP1 bevat volgens Microsoft vooral fixes en performanceverbeteringen en niet echt nieuwe mogelijkheden. Wel vormt het clientbesturingssysteem op een aantal punten een tandem met Windows Server 2008, zoals op het gebied van Network Access Protection. Een eerste Service Pack is vaak ook een mijlpaal waarop gebruikers de overstap wagen.

Bron: Techworld