In een toelichtend weblogbericht schrijft Microsoft dat het zijn serverproducten wil 'stroomlijnen'. Kleine en middelgrote bedrijven hebben volgens Microsoft meer aan diensten op het gebied van virtualisatie en cloud computing, dan aan zelf te draaien serverpakketten.

Cloud krijgt voorrang

Virtualisatie- en cloud-toepassingen zijn al beschikbaar in Windows Server 2008 R2, Microsoft System Center en de Business Productivity Online Suite. Laatstgenoemde valt onder de noemer van cloud. Microsoft zet nu breder in op die vorm van ict-gebruik. Het pakket Essential Business Server (EBS) delft daardoor het onderspit.

Verkoop liep niet

EBS was gericht op bedrijven met 300 of minder computers. Het pakket verkocht volgens Microsoft minder goed dan verwacht. Zelfs na een prijsverlaging van EBS zouden clouddiensten aantrekkelijker voor de doelgroep blijven, aldus Forrester-analist Christopher Voce tegen PC World.

Het afbouwen van EBS past in Microsofts strategie om meer en meer diensten 'in de cloud' aan te bieden. Daar ligt volgens topman Steve Ballmer de toekomst van de softwaregigant. Microsoft pompt daarom nog eens miljarden in innovatie van clouddiensten.

Microsoft blijft nog vijf jaar technische ondersteuning bieden aan EBS-gebruikers. De koerswijziging heeft geen invloed op de volgende versie van Small Business Server (SBS), benadrukt de leverancier.