Het woord 'cloud' viel opvallend vaak in de keynote speech van Microsoft-ceo Steve Ballmer op de SharePoint Convention in Las Vegas deze week. Daar werden nieuwe cloudmogelijkheden voor SharePoint 2010 aangekondigd, hoewel er wel bij gemeld werd dat de hosted editie meer functionaliteiten houdt.

“Het is niet óf de cloud óf on-premise. Het kan een mix zijn”, zegt Hans van der Meer, marketingmanager bij Microsoft Nederland. “Als een klant bepaalde gevoelige data binnen het eigen netwerk wil houden, en rest in de cloud wil zetten dan kan dat, zonder dat de eindgebruiker het verschil merkt.”

Office Web Apps

Microsoft is in een felle strijd gewikkeld met vooral Google, dat flink aan de weg timmert met Google Apps voor bedrijven en organisaties. Voor Amerikaanse overheden ontwikkelde Google een speciale cloud, die garandeert dat data niet op servers in het buitenland belandt.

Ook hier duikt Redmond in de cloud. Een publieke bèta van Office Web Apps wordt komende maand vrijgegeven. Maar Microsoft benadrukt uiteraard nog wel de voordelen van de volledige Office op de desktop. Bij Office hoeven bedrijven ook niet strikt te kiezen tussen een cloudversie en desktopsoftware, vertelt Van der Meer. “Een deel van het personeel kan een volledige Office-licentie krijgen, terwijl medewerkers die alleen documenten hoeven te bekijken een licentie voor Web Apps krijgen.”