Op het IE8 blog van Microsoft stond woensdag al te lezen dat het bedrijf op het punt stond IE8 RC1 voor Windows XP en Vista vrij te geven. Dat er nu de eerste release candidate is uitgebracht, betekent dat de software compleet is en dat de code stabiel is. Bovendien betekent het dat de final release niet meer lang op zich zal laten wachten.

Nieuwe functies

Oorspronkelijk stond IE8 gepland voor eind 2008, maar dat schema heeft Microsoft niet gehaald. Het is overigens niet de eerste keer dat een browser later uitkomt dan de bedoeling was. Met IE7 was dat ook het geval, omdat websites die gemaakt waren voor eerdere browsers niet goed werden gerenderd in IE7.

IE8 heeft een paar nieuwe features, zoals Web Slices en Activities. Met Web Slices kunnen gebruikers zich abonneren op pagina's of op 'points of interest', zoals news feeds of eBay veilingen. Deze pagina's kunnen dan in de gaten worden gehouden in het IE navigatiemenu.

Met Activities kunnen gebruikers rechts klikken op een webpagina, waarna ze kaarten of andere websites kunnen betrekken in die pagina.

Webstandaarden

Volgens Microsoft zijn verder de prestaties van de browser verbeterd. IE7 crashte nogal eens, waardoor veel mensen zijn overgestapt op Firefox. IE8 houdt zich ook beter aan de webstandaarden dan zijn voorganger. Dat is nodig, omdat Microsoft nu veel meer concurrentie heeft dan voorheen. Niet alleen Firefox vormt een bedreiging, maar ook Chrome van Google snoept marktaandeel weg bij de softwaregigant.