Het "Desktop App Assure"-programma is al in oktober gelanceerd door Microsoft, maar gold alleen voor de Noord-Amerikaanse markt. Dit is nu uitgebreid naar de rest van de wereld.

"We hebben luid en duidelijk gehoord dat een van de belangrijkste overwegingen om over te stappen op een moderne desktop applicatiecompatibiliteit is, en we hebben enorm veel werk verzet om ervoor te zorgen dat Windows 10 en Office 365 ProPlus nu de meest compatibele upgrades ooit zijn," aldus Brad Anderson van de Microsoft 365-groep.

Deze garantie is van toepassing op gebruikers die Windows 10 of Microsoft 365 met een E3 of E5-plan en bedrijven die 150 of meer licenties hebben.

Werkt je app niet? Dan fixt Microsoft het gratis

Microsoft introduceerde App Assure vorig jaar, als een onderdeel van "FastTrack Center Benefit", een verzameling van gratis diensten en tools voor het implementeren van verschillende enterprise-grade producten, waaronder het Microsoft 365-abonnement, een bundel van Windows 10, Office 365 en Enterprise Mobility + Security.

Het idee achter App Assure is dat: "Als een app werkt op een vorige versie van Windows en je een update uitvoert naar de laatste versie van Windows 10 en de app stopt met werken, dan repareren we het gratis", schreef Chris Jackson, een hoofd programmamanager, in een post van 16 oktober. Deze garantie geldt voor applicaties die moeten worden gemigreerd van Windows 7 naar Windows 10 of van een oudere versie van Windows 10 naar een nieuwere.

"App-compatibiliteit spookt altijd in de hoofden van gebruikers en bedrijven", zegt Stephen Kleynhans, een analist bij Gartner Research, over de aarzelingen die bedrijven hebben voordat ze hun besturingssystemen upgraden. "Waarom? Telkens als er een nieuwe versie van een besturingssysteem uitkomt, vragen mensen: 'Gaan mijn apps stoppen met werken? Dat is het eerste waar ze aan denken. Daarnaast is het 't meest voor de hand liggende probleem (gerelateerd aan een OS-migratie)".

Om die angst weg te nemen en ervoor te zorgen dat klanten van Windows 7 naar Windows 10 migreren (meestal) of om de tweejaarlijkse functie-upgrades van Windows 10 (enigszins) te accepteren, verzekerde Microsoft ondernemingen dat het indien nodig zou ingrijpen. "Wij helpen je bij het oplossen van problemen met je toepassing en stellen een oplossing voor", aldus Jackson van Microsoft.

"App Assure is een echt goede zet door Microsoft om de zorg die klanten zouden kunnen hebben over het upgraden naar Windows 10 weg te nemen," zei Kleynhans.

Gebruikers geruststellen

App Assure is, net als een verzekeringspolis, niet alleen bedoeld om het reële risico te verminderen, maar ook om de perceptie van risico's te verminderen. En die perceptie is overdreven, impliceerde Anderson van Microsoft. Het "Desktop App Assure team bestaat niet omdat er veel apps zijn die gesaneerd moeten worden," zei hij. "In plaats daarvan werd het Desktop App Assure team opgericht..... zodat je vertrouwen kunt hebben bij het upgraden".

Anderson haalde statistieken aan die aantonen dat app-compatibiliteit, ondanks de zekerheid, een klein probleem is geweest. Van de 7.000 applicatie-evaluatieverzoeken die klanten tot nu toe bij Microsoft hebben ingediend, waren er slechts 49 die moesten worden aangepast.

"Over het algemeen zien klanten niet veel app-compatibiliteitsproblemen," zei Kleynhans over ondernemingen die naar Windows 10 zijn verhuisd. Als er al compatibiliteitsproblemen zijn dan ligt dat meestal niet aan individuele apps, maar eerder de combinatie van verschillende softwarepakketten waardoor het nog moeilijker wordt om de onderliggende oorzaak op te lossen. "Specifieke apps zijn niet het probleem", stelt Kleynhans. "In plaats daarvan is het meestal een ingewikkelde set apps die op een nacht met volle maan draaien.

Hij vroeg zich af of het App Assure programma zelfs situaties omvatte waarin het probleem niet kon worden herleid tot één enkele toepassing. "Ik ben er niet zeker van of dat soort vreemde problemen in de echte wereld worden behandeld," zei Kleynhans.

Kleynhans merkte op dat hij nog nooit een algemene voorwaarden voor App Assure had gezien en wij waren niet in staat om er een te vinden. Echter, in een support document zei Microsoft eenvoudigweg: "FastTrack doet alle redelijke inspanningen om compatibiliteitsproblemen op te lossen".

Anderson's blogpost over App Assure en andere elementen van Microsoft 365 was opgesteld in relatie tot het naderende einde van Windows 7, dat besturingssysteem zal worden ondersteund tot 14 januari 2020, iets minder dan een jaar.