Windows RT had een mirakel nodig, maar die komt niet. Microsoft bevestigt dat met de laatste update in september Windows RT-apps niet compatibel zijn met de universele Windows 10-apps van de toekomst. Met een handjevol functionaliteiten, zoals het Startmenu en vergrendelingsscherm, moeten de nimmer verwende gebruikers van Windows RT het doen.

Het blijft dus gerommel in de marge met Windows RT. Het einde van het ARM-platform, wat we zonder overdrijven een mislukking kunnen noemen, is met deze bekendmaking definitief. Microsoft moedigt ontwikkelaars logischerwijs aan om zich volledig te storten op Windows 10. Dat betekent dat alle nieuwe Windows-apps aan de RT-gebruiker voorbij gaan.

Medelijden

Microsoft bleef lange tijd volhouden dat Windows RT een bewuste keuze is geweest en was ervan overtuigd dat de ARM-versie van Windows 8 een glorieuze toekomst had. Maar de vreemde eend in de bijt is nooit omarmt door het publiek, wat er mede voor zorgde dat Microsoft 900 miljoen dollar moest afschrijven op de Surface, volgens sommige analisten een van de redenen voor het vroegtijdige pensioen van Steve Ballmer. Afijn, nog één laatste update uit medelijden en dan opdoeken die handel.