Delen van de broncode voor communicatieprotocollen van de serversoftware zullen voor ontwikkelaars toegankelijk worden gemaakt. Concurrenten kunnen hierdoor producten maken die beter aansluiten bij de serversoftware van Microsoft.

Hiermee probeert Microsoft tegemoet te komen aan de eisen die de Europese Commissie aan het bedrijf had gesteld. Microsoft bood eerder al ongeveer 12.000 pagina's met documentatie aan samen met 500 uur gratis ondersteuning. Dit was echter niet voldoende voor de Commissie. Nu gaat Microsoft een stap verder en geeft het ontwikkelaars toegang tot bepaalde delen van de broncode. "De broncode is het ultieme document", aldus Brad Smith van Microsoft.

In december gaf de EU al aan dat de verschafte documentatie onvoldoende zou zijn voor concurrenten om ervoor te zorgen dat producten van derden beter werken met serversoftware van

Microsoft. Naast het inzage geven in delen van de broncode, is Microsoft van plan om de licentievoorwaarden niet te veranderen. Hierover had de Europese Commissie ook geklaagd.

Aanvankelijk had Microsoft tot 25 januari de tijd om aan deze eisen te voldoen. Maandag kreeg het bedrijf uitstel tot uiterlijk 15 februari. Microsoft moet nu nog officieel een antwoord sturen waarom het bedrijf zo laat is met het nakomen van de eisen. Als Microsoft niet op tijd aan de eisen voldoet, riskeert het een boete van maximaal twee miljoen euro per dag. Het bedrijf beschuldigt de EU ervan steeds weer de eisen bij te stellen. De woordvoerder van Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) ontkende dit woensdag.

De eisen van de Europese Commissie zijn onderdeel van de straf die de EU in maart 2004 aan het bedrijf gaf. Deze straf bestond onder meer uit een boete van bijna een half miljard euro, het loskoppelen van Windows Media Player en het Windows besturingssysteem en het geven van meer openheid van de serversoftware. Vooral op dit laatste punt voldeed Microsoft tot nu toe nog niet aan de eisen, zo liet de EU in december weten. Bron: Techworld