Steve Ballmer presenteerde de bèta van het nieuwe besturingssysteem op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Eind vorig jaar lekte de bèta al uit via diverse p2p-netwerken. Eind deze week is het voor iedereen mogelijk de officiële bètaversie te downloaden en te testen.

"Ik geloof dat Windows in het centrum van het technologische zonnestelsel van mensen zal blijven", aldus Ballmer. "We stoppen alle juiste ingrediënten erin: eenvoud, betrouwbaarheid en snelheid en we werken hard om het goed en klaar te krijgen."

Met het uitbrengen van de bèta zegt Microsoft op schema te liggen voor de definitieve versie die 'begin 2010' op de markt moet verschijnen. Microsoft wil met Windows 7 inspelen op 'het nieuwe werken'. Zakelijke gebruikers moeten met behulp van het systeem overal productief kunnen zijn. Daarvoor moet volgens Microsoft de beveiliging van it-omgevingen verhoogd en verbeterd worden. Ook probeert de softwaregigant met Windows 7 het beheer van bedrijfsnetwerken soepeler te laten verlopen.

Ingebakken VPN

Om dit te bereiken heeft Microsoft een aantal nieuwe applicaties uitgebracht. Met het programma 'Direct Access' zouden VPN-verbindingen niet meer nodig zijn. It-beheerders kunnen, met behulp van Windows Server 7, beveiligde ipv6-verbindingen opzetten.

Ook is er een manier bedacht waardoor zustervestigingen van een bedrijf sneller data van servers in het hoofdgebouw kunnen laden. Vaak ligt er een beveiligde verbinding tussen de vestiging en het hoofdgebouw en duurt het vrij lang voordat websites worden geladen of bestanden zijn binnengehaald.

Met 'Branche Cache' denkt Microsoft dit probleem opgelost te hebben. Het is de bedoeling dat de data die wordt binnengehaald door de zustervestiging lokaal gecached wordt. Als een file bijvoorbeeld 1 keer gedownload is door een medewerker en iemand anders wil de file ook downloaden dan wordt het bestand uit de cache geladen in plaats van een server bij het hoofdgebouw. Hierdoor moeten de verbindingen tussen verschillende vestigingen sneller worden.

Beveiliging

Op beveiligingsgebied wordt Windows 7 uitgebreid met programma's als 'AppLocker'. Bedoeld voor beheerders om datastromen beter te kunnen stroomlijnen. Met AppLocker is het mogelijk om verschillende applicaties te blacklisten en whitelisten. Dit kan ook op gebied van softwareuitgevers. Beheerders zouden alle applicaties van een bepaalde softwaremaker kunnen blokkeren.

De officiële publieke bètaversie wordt 9 januari in de VS gepubliceerd en draait 'goed op computers waar Vista ook goed op draait'. Windows 7 kan over Vista geïnstalleerd worden. Maar Microsoft adviseert om het programma op een andere pc te installeren ondanks dat het een 'stabiele bèta' betreft. Het besturingssysteem zal eerst beschikbaar zijn in onder andere het Engels, Frans, Duits en Chinees.