Dat is de reactie van Mike Neil, bij Microsoft verantwoordelijk voor servervirtualisatie en de serverdivisie, op een speech van ceo Paul Maritz van VMware. Maritz bagatelliseerde eerder deze week de waarde van besturingssystemen tijdens zijn openingspeech op het klantenevenement VMworld.

Volgens Maritz vindt de werkelijke innovatie al twintig jaar niet meer in het besturingssysteem plaats. De rol van het besturingssysteem wat betreft het aansturen van hardware en het leveren van services aan applicaties wordt overgenomen door de virtualisatielaag, zegt hij.

Knipperende cursor

Neil reageert in een interview het IDG-website Network World. “Als je VMware ESX installeert op een machine, krijg je een knipperende cursor. Dat helpt je niet echter verder, toch? Het heeft geen intrinsieke waarde totdat je een besturingssysteem draait in een virtuele machine.”

“De hypervisor en de virtualisatielaag, waar VMware zich duidelijk op richt, is interessante technologie”, zegt Neil verder. “Het is een goede feature voor een besturingssysteem.”

Ondergang van Windows

Neil zegt verder dat mensen al jaren de ondergang van Windows voorspellen. Opmerkelijk is dat Maritz een voormalige werknemer is van Microsoft en daar verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van Windows 95 en Windows 2000.

“Ook toen Paul hier nog werkte, voorspelden marktanalisten de ondergang van Windows”, zegt Neil. “Ik denk dat als ik een bedrijf was dat alleen maar een virtualisatieplatform ontwikkelde, dat ik zou proberen de aandacht af te leiden van waar de werkelijke innovatie plaats heeft. En dat is nog steeds het besturingssysteem.”