Gratis Windows 10 blijft de mensen bezig houden en elke beweging van Microsoft, in woord of in schrift, wordt met argusogen bekeken. En ook de PC-industrie wil weten waar het aan toe is: immers meestal betekent een nieuw besturingsysteem van Microsoft ook meer PC-verkopen en bij het gratis weggeven daarvan zal dat dit keer anders zijn.

Testers krijgen gratis Windows 10?

Vlak voor het weekeinde kwam Microsoft met de mededeling dat iedereen die een testversie van Windows 10 in zijn bezit had en die had geactiveerd via een Microsoft-account, een gratis versie van de finale buildversie van het besturingssysteem zou krijgen, die geactiveerd zou blijven op dat account. Maar, dit weekeinde werd die tekst stilletjes veranderd, meldt The Register.

Ten eerste werd de belofte van doorgaande activatie verwijderd, ten tweede werd aan de originele blogpost toegevoegd dat de testgebruikers alleen een gratis versie konden krijgen als zij een legitieme versie van Windows 7 of Windows 8.1 draaiende hadden. Die veranderingen in de tekst hebben dus nogal wat gevolgen.

Activatie niet meer gegarandeerd

Want ten eerste krijg je dus wel Windows 10, maar is de activatie ervan dus niet gegarandeerd. Ten tweede: als je nu bijvoorbeeld Windows XP draait, of Ubuntu, en je test de huidige builds van Windows 10 in het Insider-programma, dan kan je de gratis eindversie van Windows 10 op je buik schrijven.

En ondertussen waarschuwt Microsoft dat de volgende build van Windows 10 alleen maar kan worden getest als de tester zich daadwerkelijk registreert via een Microsoft account (MSA). Nu nog kan je testen zonder je via MSA te registreren.