Het gaat om een 'file preview'-functie die veel gebruikt wordt door browsers en besturingssystemen om van tevoren kleine thumbnailfoto's te laten zien van de files die geopend worden. Cygnus Systems diende een aanklacht in tegen Apple, Google en Microsoft omdat er volgens het bedrijf sprake is van patentschending door deze drie techgiganten.

Het zou gaan om producten als Windows Vista, Internet Explorer 8 en Google Chrome. Deze programma's maken het mogelijk om een kleine preview van foto's en documenten te zien voor het openen. Mac OS X, de iPhone en Safari zouden hetzelfde doen, blijkt uit de aanklacht van Cygnus Systems. Daarnaast zou Apple inbreuk maken op dezelfde techniek met Cover Flow en de Finder-functie.

Andere bedrijven

Cygnus sluit niet uit dat er andere bedrijven zijn die ongeoorloofd gebruik maken van de techniek. "Dit was een logische start voor ons", zegt Matt McAndrews, advocaat van Cygnus, over de aanklacht tegen MacWorld. "We hebben veel andere potentiële patentschenders op het oog waar we op dit moment onderzoek naar doen."

Gregory Schwartz, de eigenaar van Cygnus, zou de techniek begin deze eeuw hebben ontwikkeld en gepatenteerd tijdens zijn werk aan verschillende it-projecten. Maar het patent is pas in maart dit jaar toegekend.

Patenttrol?

Sindsdien is het bedrijf op juridisch oorslogspad en eist een 'redelijke vergoeding' voor het gebruik van de techniek. Maar ook een uitspraak van de rechtbank waarmee verdere schending van het patent wordt voorkomen. Google, Microsoft en Apple hebben nog niet gereageerd op de aanklacht. De komende tijd moet duidelijk worden of het patent enig hout snijdt en of de vinding niet al eerder door anderen is gebruikt (prior art).