Sinds de invoering van Windows Vista heeft veertig procent van de Nederlandse huishoudens het besturingssysteem draaien. Op de zakelijke markt is dat aandeel veel lager. Een kwart van de kleine bedrijven en slechts tien procent van de grote bedrijven in Nederland waagden de overstap naar Vista, zo constateert Microsoft Nederland.

Windows 7, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft dat over ongeveer een jaar op de markt komt, borduurt voort op Windows Vista. Vanaf 9 januari is de de officiële bèta door iedereen te downloaden.

Toch overstappen op Vista

Toch is de relatief korte tijd die nog rest totdat Windows 7 uitkomt geen reden voor bedrijven om Vista over te slaan, vindt Microsoft. "Wacht niet op Windows 7", adviseert Olivier van Noort, Windows Client Marketing manager, namens Microsoft Nederland. Het zou zaak zijn om te starten met de migratie naar een 'modern besturingssysteem' om verschillende applicaties te testen en zeker te zijn van de compatibiliteit. Vista zou een makkelijke opstap zijn naar Windows 7.

Vista heeft vanaf de lancering te kampen gehad met problemen en een daaruit voortvloeiend blijvend negatief imago. Het systeem verschilde op een aantal punten fundamenteel van voorloper Windows XP. Hierdoor werd het moeilijker om te migreren naar het systeem. Ook waren er grote problemen met drivers die niet beschikbaar waren voor programma's die het binnen XP wel deden en in Vista niet.

Het merendeel van de nieuwe zakelijke computers in Nederland gedowngrade van Windows Vista naar XP. Onervarenheid en ongewenste migratiekosten speelden hierbij de hoofdrol.

Stapsgewijze migratie beter?

Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat de oproep van Microsoft om Vista niet over te slaan veel navolging zal krijgen. Voor it-omgevingen die nog met XP werken is het compatibiliteitsgat naar Windows 7 namelijk ongeveer gelijk aan die van Vista. Het advies lijkt het vooral zinnig voor bedrijven die meteen na de introductie van de definitieve versie Windows 7 willen migreren. Voor hen biedt 'oefenen' op Vista uitkomst.

Volgens Van Noort duurt het migreren naar een nieuw besturingssysteem binnen een bedrijf 12 tot 18 maanden. Omdat veel bedrijven het liefst wachten op het eerste Service Pack van een nieuw besturingssysteem zou het uitrollen van Windows 7 in bepaalde gevallen uitgesteld kunnen worden tot 2013 of zelfs 2014.

Overstap

De overstap zou van XP naar 7 via Vista ook minder moeilijkheden moeten opleveren omdat er veel meer drivers beschikbaar zijn dan in het begin van de invoering van Vista. Microsoft brengt nog security updates voor XP uit tot en met april 2014. It-omgevingen die nog draaien op Windows 2000 moeten voor het tweede kwartaal van 2010 gemigreerd zijn naar Vista, adviseert Van Noort.