De fabrikant baseert zich op de installatietijden van honderdduizenden testers, die Vista RC1 vorige maand 'schoon' vanaf dvd of harde schijf hebben geïnstalleerd.

Testers die RC1 vanuit Windows XP installeerden (17 procent), deden volgens Microsoft gemiddeld 26 minuten over een schone installatie (de tijd die nodig was voor de product key en de prestatie-check niet meegerekend).

Installaties die vanuit de Windows Preinstallation Environment (Winpe) werden gestart, duurden ongeveer twintig minuten. Maar liefst 82 procent van de testers volgde deze methode.

Testers die gebruikmaakten van Windows Deployment Services (1 procent), waren maar 8 minuten kwijt. De Windows Deployment Services-tool, die images vanaf het netwerk installeert, wordt voornamelijk gebruikt door organisaties en oem's die Windows op een grote schaal implementeren.

Verbetering

Volgens David D’Souza, bij Microsoft verantwoordelijk voor de 'uitroltechnologieën' in Windows, heeft Microsoft bij de ontwikkeling van Vista veel geïnvesteerd in de snelheid en betrouwbaarheid van het implementatieproces.

"Ons doel was om installaties met images niet langer dan vijftien minuten te laten duren", stelt hij op het Windows Vista Team Blog. "Al met al zijn we daar dicht bij in de buurt gekomen. En dat terwijl er ontzettend veel dingen zijn die die tijd kunnen beïnvloeden, zoals de snelheid van het netwerk, de snelheid van de dvd-drive, de Windows-variant die wordt geïnstalleerd en het aantal pnp-apparaten dat op een machine is aangesloten."

Upgrades van XP naar Vista duren een stuk langer, waarschuwt D’Souza. "Het overzetten van een groot aantal applicaties, drivers, instellingen en documenten kan tot wel 120 minuten in beslag nemen." Bron: Techworld