"Photos app downloadable content for all users" is de enige informatie die gevonden kan worden over de nieuwe app, genaamd Invoegtoepassing Foto's. Als gebruikers naar de Microsoft Store gaan voor meer informatie zien zij geen enkele omschrijving.

Microsoft heeft vaker de wind van voren gehad wat het ongevraagd installeren van apps betreft. De Get Windows 10-app heeft destijds heel wat gebruikers gefrustreerd en dat is hoogstwaarschijnlijk de reden waarom men nu argwanend en kwaad reageert.

Ook de reviews die gebruikers achter laten voor deze app zijn niet mals: "Ik heb hier niet om gevraagd, ik heb hier geen toestemming voor gegeven, Ik wist niet eens dat jullie van plan waren dit te installeren" en "Stop met het installeren van apps die ik niet wil of nodig heb" zijn slechts twee van de boze commentaren die gebruiker achterlaten.

Downloadable content

Ed Bott van ZDnet ging op onderzoek uit en kwam erachter dat de app onderdeel is van een update die Microsoft de mogelijkheid geeft verbeteringen aan te brengen aan de Foto's-App.

Bott zegt verder dat deze app waarschijnlijk een feature is die 18 maanden geleden was aangekondigd als onderdeel van een Windows 10 preview build in 2016. Dit add-on-model wordt verder genoemd in de handleiding van de Universele Windows Platform API.

Ginny Caughey, ontwikkelaar van UWP-apps, zegt in elk geval dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken: "het is slechts een toevoeging van een bestaande app die standaard wordt meegeleverd met Windows 10".

Toch zou het Microsoft sieren dit soort toevoegingen officieel aan te kondigen om dit soort situaties te voorkomen, iets dat Caughey min of meer beaamt.