De applicatie, genaamd Universs, toont de rss-feeds in een volledig scherm in 3d-weergave. De categorieën of mappen waarin de gebruiker zijn feeds heeft onderverdeeld, worden als aparte zonnestelsels getoond, individuele feeds worden als ronddraaiende kubussen met de headlines getoond.

Universs maakt gebruik van de Windows Presentation Foundation en werkt alleen met Windows Vista. De software gebruikt de rss-feeds die via Internet Explorer 7 zijn toegevoegd. Bij toekomstige versies kunnen gebruikers hun feeds zelf via de applicatie beheren.

Op de roadmap van UniveRSS staan alternatieve manieren van navigeren, geavanceerde zoek- en sorteerfuncties en integratie met Windows Live diensten. Microsoft belooft enkele van deze nieuwe functies al de komende maanden te introduceren.

Open-source

Universs is voor Microsoft vooral een showcase van de grafische mogelijkheden van de Windows Presentation Foundation.

Het bedrijf heeft daarom de broncode van het rss-programma vrijgegeven onder de Microsoft Permissive License (Ms-PL). Dit is de meest vrije van Microsofts ‘shared source code’ licenties, met de mogelijkheid de code te bekijken, aanpassen en opnieuw te distribueren. Het laatste zelfs tegen een vergoeding voor de eigen aanpassing. Bron: Techworld