Microsoft kondigde deze opmerkelijke stap eind vorige week aan tijdens de O’Reilly Open Source Convention (OSCON) in het Amerikaanse Portland. Naast geld brengt Microsoft ook code in ter ondersteuning van een PHP-project (Hypertext Preprocessor) en specificaties voor Windows Server- en .Net Framework-protocollen.

Interoperabiliteit

Het nieuws komt niet geheel onverwacht. Tegenover Ars Technica vertelt president Justin Erenkrantz van de ASF dat Microsoft al langer toenadering zoekt tot het open source-project. Steeds meer bedrijven draaien Apache-technologieën bovenop Windows-servers en dat is voor Microsoft reden om te investeren in interoperabiliteit.

Ook is Microsoft sinds februari bezig met een charmeoffensief tegenover verschillende open source-projecten. Zo werd in maart een pact gesloten met de Eclipse-stichting en met JasperSoft, een ontwikkelaar van een open source-suite voor business intelligence. Samen met de Italiaanse integrator Sourcesense ontwikkelt Microsoft een nieuwe versie van Apache POI, een project voor libraries die MS Office-documenten vanuit Java poorten.

IIS

In een blogposting benadrukt Sam Ramji, bij Microsoft Senior Director of Platform Strategy, dat de investering niet betekent dat Microsoft afstand neemt van de eigen Internet Information Services (IIS)-webservertechnologie. “We hebben zwaar geïnvesteerd in het herontwerp van IIS en het toevoegen van nieuwe features, waaronder ondersteuning voor PHP. Ook op de lange termijn blijven we investeren in IIS en we zijn druk bezig met de ontwikkeling van IIS 8.”

ADOdb

Daarnaast kondigde Microsoft tijdens OSCON aan code beschikbaar te stellen voor ADOdb. Dit is een ‘database abstraction library’ waarmee PHP-applicaties kunnen communiceren met uiteenlopende databases. Door de contributie kan ADOdb nu ook communiceren met de databasedriver van SQL Server. “We hebben ruim 100 PHP-applicaties getest en allemaal kunnen ze zonder aanpassingen op IIS draaien”, aldus Ramji.

Bron: Techworld