De strijd tussen Vmware en Microsoft gaat een nieuwe ronde in nu Microsoft de eerste bèta van Virtualpc 2007 heeft vrijgegeven. Virtualpc 2007 is de eerste versie van Microsofts virtualisatiesoftware die volledig compatibel is met Windows Vista.

De nieuwe versie maakt gebruik van de virtualisatievoorzieningen in nieuwere generaties Intel- en AMD-processors.

Zo is het mogelijk Windows Vista als besturingssysteem te gebruiken waarop Virtualpc wordt geïnstalleerd, maar kan Vista ook als besturingssysteem op een virtuele machine worden geïnstalleerd. Dit is alleen bij Windows Vista Business, Windows Vista Enterprise en Windows Vista Ultimate mogelijk.

Achterstand

Sinds de overname van Virtualpc in 2003, staat Microsoft met het product op achterstand ten opzichte van marktleider Vmware. Met Virtualpc wordt deze achterstand kleiner maar zeker nog niet ingelopen.

Weliswaar verschijnt er nu ook een 64-bits versie van Virtualpc waarmee installatie op 64-bits hard- en software mogelijk wordt, gebruik van een 64-bits versie van een besturingssysteem in een virtuele machine is niet mogelijk.

Evenmin verschijnt er van Virtualpc een Mac- of Linux-versie. Vmware ondersteunt zowel Windows als Linux en maakte recent bekend de overgang van Apple naar Intel-hardware aan te grijpen om nog dit jaar een versie van Vmware Workstation voor Apple-computers uit te brengen.

Hotfix voor AMD

Meteen met de eerste bèta van Virtualpc geeft Microsoft ook een hotfix vrij voor installatie van Virtualpc 2007 op systemen met een 64-bits AMD-processor en een 64-bits Windows-versie.

Zonder deze hotfix zal het systeem door een registerwijziging die Virtualpc tijdens de installatie uitvoert, onmiddellijk stoppen. Installatie van de hotfix voordat Virtualpc wordt geïnstalleerd, is noodzakelijk.

Iedereen die interesse heeft in de nieuw versie van Virtualpc en toegang heeft tot de Microsoft Connect-site, kan de software downloaden. De test loopt tot eind maart 2007. Bron: Techworld