Het kruisje kom je nu overal tegen. In je besturingssyteem, in apps, op gamecontrollers en zelfs op invulformulieren. Sinds jaar en dag is de consensus dat een [x] een venster of een onderdeel sluit. Medium.com analyseerde hoe het symbool ontstond en wat blijkt: sinds Windows 95 is het gemeengoed geworden. Daarvoor gebruikten besturingssystemen en applicaties een wirwar aan manieren om vensters of onderdelen te sluiten.

In een e-mail aan Medium biecht voormalig Windows 95-ontwikkelaar Daniel Oran op dat Microsoft het idee van het kruisje in de rechterbovenhoek om een venster te sluiten afkeek van NeXT, het bedrijf dat Steve Jobs na zijn gedwongen vertrek bij Apple oprichtte. Naast de [x] stal leende Microsoft ook de 3D-achtige weergave van vensters voor Windows 95 van de iPhone-godfather, bekent Oran.

Redmond én Cupertino zogen NeXT leeg

Ook bij Apple werden later veel onderdelen van de NeXTSTEP-interface overgebracht naar Mac OS X, inclusief het "dock", dat nu ook binnen Linux gemeengoed is. Mac OS X werd technisch grotendeels gebaseerd op NeXTSTEP, het besturingssysteem voor NeXT Computers. In 1996 kocht Apple het bedrijf inclusief topman Jobs op.

X to Close