Microsoft heeft momenteel zes labatoria waar technologieën worden ontwikkeld. Sommige technologieën kunnen echter niet meteen in Microsoft-producten worden verwerkt, bijvoorbeeld omdat een nieuwe productrelease nog niet aanstaande is.

Zo komt het dat Microsoft soms technologieën deelt met bedrijven die net zijn opgestart, legt David Harnett, directeur van het Microsoft IP (Intellectual Property) Program uit. De softwarefabrikant biedt sinds mei 2005 technologieën aan onder een licentie of ruilt ze in voor een winst- of bedrijfsaandeel.

Microsoft gaat nu 'elk kwartaal ongeveer vijf gepatenteerde technologieën' uitbrengen. De fabrikant zegt ook ontwikkelaars te willen trainen als bedrijven een contract tekenen voor het gebruik van de 'geleende' technologie.

De bedrijven houden echter de vrijheid om te doen wat ze willen, verzekert Harnett. "Het bedrijfsplan van een beginnend bedrijf is de eerste paar jaar voortdurend in ontwikkeling. Als we restricties op gaan leggen aan de dingen die een bedrijf mag doen, dan slaan we de plank volledig mis."

Bron: Techworld