De nieuwe versie van Microsofts mailserver is volgens de fabrikant inmiddels verscheept naar hardwaremakers. Geïnteresseerde klanten kunnen zich aanmelden voor een gratis evaluatie van de software.

Op het gebied van beveiliging, mobiel werken en het afdwingen van beleidsregels heeft Microsoft veranderingen in Exchange Server 2007 doorgevoerd.

Zo bevat de mailserver ingebouwde ondersteuning voor het verzenden van versleutelde mails. Voorheen moesten hiervoor extra handelingen worden verricht. Voor zover bekend moet ook de ontvangende kant overigens over de nieuwe Exchange-versie beschikken.

Voor de gebruiker zal de interface van Outlook Web Access het meest vernieuwend zijn. Deze lijkt nu als twee druppels water op de normale variant. Als een bedrijf ook Sharepoint gebruikt, zijn gedeelde documenten vanuit OWA direct toegankelijk.

Opvallend is verder de previewfunctie in OWA. Documenten die als bijlagen worden verzonden kunnen door de ontvanger direct worden bekeken. Voor een pdf-bestand hoeft zodoende geen speciale lezer meer te worden geopend.

Ook kent Exchange Server 2007 geen limiet meer aan de maximale opslag van de mailbox en zijn er enkele handige functies ingebouwd die de software voor gebruikers prettiger laten werken.

Zo kan Outlook een gebruiker suggesties geven voor beschikbare tijden bij vergaderverzoeken. Via ingebouwde webservices controleert Outlook op de server wat het eerste moment is waarop alle genodigden beschikbaar zijn.

Ook aan de beheerder is uiteraard gedacht. Zo is Exchange Server 2007 voorzien van een nieuwe managementconsole met bijbehorende shell. Opvallend is dat de shell meer kan dan de console. Voorheen was dit altijd andersom. Bron: Techworld