In het jaarlijkse Form 10-K rapport moeten Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven aan beurswaakhond SEC laten weten hoe het er voorstaat met hun bedrijf. In dat rapport worden ook opmerkingen meegenomen over de mogelijke bedreigingen voor het bedrijf en worden de concurrenten opgesomd.

Eerst nog belangrijke concurrent

In het rapport van 2010 (.doc) wordt Linux nog als concurrent bij naam genoemd. In het laatste rapport dat afgelopen juli werd gepubliceerd, blijkt Linux opeens geschrapt als grote concurrent van Windows, ontdekte Wes Miller, Research VP bij Directions on Microsoft.

Onder het kopje 'concurrentie staat in 2010 nog te lezen: "Het Windows besturingssysteem wordt beconcurreerd door verschillende commerciële softwareproducten die worden aangeboden door gerenommeerde bedrijven waaronder Apple en Google, en van het Linux besturingssysteem. Linux is afgeleid van Unix en en is zonder betaling beschikbaar onder een General Public License. Partners zoals Hewlett-Packard en Intel werken actief aan alternatieve, op Linux gebaseerde besturingssystemen."

Geschrapt

Het gedeelte over Linux is in het nieuwe rapport volledig geschrapt. "Het WIndows besturingssyteem wordt beconcurreerd door verschillende commerciële softwareproducenten, voornamelijk door Apple en Google", luidt de tekst onder het kopje concurrentie nu. Hierop volgt nog de zin: "Het Windows besturingssyteem wordt ook beconcurreerd door alternatieve platformen en devices die de vraag naar pc's kunnen doen afnemen." Die zin staat ook in het rapport van 2010.

Linux wordt door Microsoft wel nog genoemd als concurrent op servergebied, op gebied van webapplicatieplatformen en op het gebied van ingebedde besturingssystemen. "Voornaamste concurrenten zijn IBM, Intel en versies van embedabble Linux van commerciële Linux-vendoren als Metrowerks en MontaVista Software", stelt Microsoft. Verder wordt Linux in het het huidige rapport niet genoemd.