Op het Windowsblog meldt Microsoft dat de blokkeertool voor Vista Service Pack 1 (SP1) op 23 april vervalt, en die voor XP SP3 op 19 mei.

De softwaretools, die in december 2007 werden vrijgegeven, moeten voorkomen dat service packs onbedoeld op pc’s worden geïnstalleerd via Windows Update, de standaard Microsoft update service. De tools worden vooral gebruikt door ondernemingen die de nieuwste upgrades nog niet hebben getest of goedgekeurd.

Het officiële beleid van Microsoft is dat het gebruikers toestaat de packs te blokkeren tot maximaal 12 maanden na de oorspronkelijke release. Dat betekent niet dat de upgrades ook echt een jaar lang zijn te blokkeren. De vervaldatum van 28 april voor de Vista SP1 blockingtool bijvoorbeeld, valt bijna precies een jaar na 23 april 2008, toen Microsoft het service pack in de automatische downloads gooide. Microsoft geeft Windows XP-gebruikers slechts tien maanden blokkeertijd: de automatische upgrades naar XP SP3 begon begin juli 2008, en de blokkering vervalt dus al op 19 mei.

De blocking tools, die nog steeds van de Microsoft website zijn te downloaden, bestaan uit een executable, een script en een sjabloon voor groepsbeheer.

Microsoft levert regelmatig dergelijke tools als het belangrijke updates uitbrengt voor zijn besturingssystemen of zijn Internet Explorer browser. Eerder deze maand bracht het bijvoorbeeld nog een tool uit waarmee IE8 (dat net gelanceerd is als release candidate) wordt geblokkeerd.

De Vista/XP toolkit die nu beschikbaar is, zal Vista XP2-installaties nog ongeveer een jaar na de lancering van dat service pack blijven blokkeren. Volgens de meest recente berichten zou Vista SP2 in een of andere vorm ergens begin mei moeten verschijnen.

Bron: Infoworld.nl Bron: Techworld